Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Avainsana: Leivonta

Hyvää ystävänpäivää ja liukasta laskiaista

Ystävänpäivä ja laskiainen mahtuvat samalle viikolle. Havahduin laskiaissunnuntaihin ja päätin leipoa itse laskiaispullat. Ohje oli perus pullaohje ja onnistui yllättävänkin hyvin. Sitten ei muuta kun ystävän kanssa pullakahveille rannalle.

Se oli ehkä ihan liikaa ajateltu, sillä kädet jäätyivät jo siinä vaiheessa kun rakentelin laskiaispullia kokoon 😀 Pullaa mutustellessa mietin mistä koko ystävänpäivä on saanut innoituksensa. Omassa lapsuudessani tai nuoruudessani sitä ei liiemmin vietetty.

Toisessa blogissani enemmän Ystävänpäivän verisemmästä historiasta: KLIK

Laskiaspullaohje

  • 25 ghiivaa
  • 2½ dl maitoa
  • 2 kananmunaa (toinen taikinaan, toinen voiteluun)
  • 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • kardemummaa
  • 7-8 dl vehnäjauhoja
  • 75-100 g voita tai margariinia

Työjärjestys:

  1.  Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon
  2.  Lisää muna, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
  3. Alusta loput jauhot taikinaan.
  4. Lisää pehmeä voi.
  5. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
  6. Leivo taikinasta 10 pullaa. Anna niiden kohota hyvin pellillä liinan alla.
  7. Voitele pullat munalla. Ripottele pinnalle raesokeria.
  8. Paista pullat uunin keskitasolla 220 asteessa n. 10 – 12 min.

Halkaise pullat ja laita sisälle hieman hilloa tai mantelimassaa oman mielihalun mukaan. Päälle kermavaahtoa. Hattu päälle ja namsnams.

Kahvi ja pulla maistuivat rannalla jossa oli todella kylmä. Keväämmällä sitten uudelleen uuden leipomuksen kanssa.

Yön yli sämpylät

Nyt on aikaa verestää vanhoja taitoja. Leipominen on pitkään ollut poissa arjesta. Itse en paljon leipomuksia syö ja työ on vienyt tietenkin sieltä arjesta leijonan osan. Nyt on aikaa vapautunut 🙂 Elämäntilanteen muutoksesta voit lukea enemmän vaikka TÄSTÄ ja TÄSTÄ 

Joskus viime vuosituhannella pyörittelin yhtä kesäkotia upeiden nuorten työntekijöiden kanssa. Siellä oli aina aamuisin vastapaistettuja sämpylöitä. Hyvin kätevästi tehtiin. Illalla taikina valmiiksi ja yöksi kylmiöön. Aamulla taikina nosteltiin pelleille ja uuniin. Se oli nopeaa. Päätin etsiä esiin tuon ohjeen ja yhden variantin löysinkin Iltalehdestä 

Siispä testaamaan sitä.

Tarvikkeet:

  • 5 dl vettä
  • 10 g hiivaa (käytin puoli pussia kuivahiivaa)
  • 2 tl suolaa
  • 5 dl sämpyläjauhoja (käytin hiivaleipajauhoja)
  • 5 dl vehnäjauhoja

 

Valmistus:

1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Ja kyllä laitoin kuivahiivan suoraan veteen.

2. Lisää joukkoon suola ja jauhot. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.

3. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli. Tein illalla klo 21 ja leipasin aamulla 8.30.

4. Ota taikina huoneenlämpöön ja nappaa taikinasta lusikalla uunipellille leivinpaperin päälle samankokoisia paloja. Älä muotoile tai litistele taikinaa, jotta sämpylöistä tulee kuohkeita. Taikina oli melko venyvää ja sitkoakin löytyi. Sain kuitenkin pikkukauhalla ja lusikalla nosteltua pellille 10 kasaa.

5. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota pellillä uunin lämpenemisen ajan.

6. Paista sämpylöitä 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

 

Ja valmista tuli. Kelpasi minullekin kun itse tein. Tämä ohje menee jatkoon.

Yönylisämpylät

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi