Olen kasvatellut ensimmäistä todella tulista chiliä Moruga Chocolatea tänä kesänä. Mietinnässä on ollut, voiko sitä käyttää kotikeittiössä ruuanlaitossa vai kasvatanko vain kokeillakseni kuinka tuottaa hedelmää. Ensimmäiset podit ovat kypsyneet. Ja pitihän sitä kokeilla jotakin tiiviisti ohjetta seuraten. Tai ainakin tiiviisti mukaellen kuinka tässä taas kävi.
Red Hot Chili – kokkaa chilisti keittokirja
Tutkin monia ohjeita netistä ja hallussani olevista opuksista. Tähän voisi löytyä aineksia sopivasti. Siispä tutkimaan kaappeja.
Moruga Schocolate sai ympärilleen sopivasti tarvikkeita
Tarvitaan:
- Kalaa, tänään käytössä siika
- Katkarapuja pakastimesta
- Voita
- Oliiviöljyä
- Limen mehua purkista
- Punaviinietikkaa
- Sipulia 2kpl
- Valkosipulia 4-5 kynttä
- Mutti tomaattimurskapurkki
- Valkosipulia
- Tuoretta sitruunatimjamia
- Laakerinlehtiä
- Limetin lehtiä
- Itse keitettyä kalalientä (käy siis myös muu kalaliemi)
- Paprikajauhetta
- Tuoretta paprikaa
- Suolaa
- Kanelia
- Oreganoa
- 1 kpl Moruga Schokolate Chili
Ensiksi tein marinadin kalalle ja katkaravuille.
Marinadiin pilkoin sipulia, valkosipulia, sitruunatimjamia sekä käytössä olevaa chiliä n. 1/3 osa. Lisäsin mukaan oliiviöljyä, punaviinietikkaa, limen mehua, kanelia, kuivattua oreganoa ja lusikallinen hunajaa. Marinadi sekaisin ja kalapalat sekä katkaravut sekaan. Huppu päälle ja jääkaappiin reiluksi tunniksi.
Marinadissa
Marinoitumisen aikana tein kastikkeen pohjan valmiiksi. Ensiksi sipulit pieneksi ja muhimaan kattilaan voi-öljyseokseen. Kun sipulit vaikuttavat lähteneet kypsymään lisäsin sekaan Mutti-tomaattimurskaa.
Kastike valmistuu
Kastikekeseen meni myös samoja mausteita kuin marinadiin eli sitruunatimjamia, limenmehun ja laakerinlehdet jne. Pohja sai muhia liedellä n. 10 min.
Lisäsin mukaan kalaliemen ja pilkotun chilin.
Kokonainen meni
Chilistä jäi laittamatta kiinnikkeet ja siemenet. Jätin kastikkeen muhimaan n. tunniksi.
Pilkotut paprikat ja kalat sekaan
Makua tarkastelin koko keittämisen ajan. Ei ollut hyökkäävää missään kohti. Sekaan kalat ja pilkotut paprikat. Lisäsin myös marinadia mukaan, joka toi tullessaan makean twistin kastikkeeseen.
Annos
Annoksesta ei tullut niin tulinen kuin odotin chilin kuvauksista ja raakamaisteluista päätellen. Makukirjo oli oikein hyvä ja kalan sekä katkaravun ominaiset maut löytyivät kokonaisuudesta.