Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Ruokaohjeita ja bloggaamista

Kategoria: Ruoka Page 3 of 13

Linssikeitto

Näitä tarvittiin tänään

  • 2 sipulia
  • Pala inkivääriä
  • Öljyä
  • Lemon Drop chili
  • Kurkumaa
  • Suolaa
  • Mutti tomaattimurskaa
    Tomaattipyrettä
  • n. 1 l vettä
  • 2,5 dl punaisia linssejä
  • 3 dl kookosmaitoa
    Koskenlaskija juustoa

Kuvassa ainekset joita reseptissä tarvitaan. linssejä, tomaattimurskaa, kookosmaitoa, inkivääriä, chiliä, sipulia ja öljyä

1) Pilko sipulit ja inkivääri pieneksi. Lisää kattilaan sipulisilppu, inkivääripalat, öljy sekä kaikki mausteet. Kuullota ja anna makujen herätä.

Kattilassa kuullottumassa inkivääri, sipuli ja chili

2) Lisää tomaattimurska ja vesi

3) Lisää huuhdellut linssit kattilaan ja jätä keitto kiehumaan noin 20 min

Keitto kiehuu kattilassa, päällä näkyy kokonaisia linssejä

4) Lisää joukkoon kookosmaito sekä loput mausteet ja tarkista maku. Lisää suolaa!

5) Soseuta sauvasekoittimella keitto samettiseksi

Soseutettu keitto kattilassa

Ja sitten ei kun syömään 🙂
Tällä kertaa se päätyi termospulloon ja pääsi retkievääksi Kalkkirantaan hienojen kevättalvimaisemien keskelle.

Kuvassa käsi, joka pitää muovista kuksaa kädessä. Kuksa on täynnä linssikeittoa, taustalla meren jäätä ja saari

Olipa hieno retkipäivä.  Aurinko helli, maisema rauhoitti, kuuma linssikeitto lämmitti ja kahvi kruunasi nautinnon ❤️

Kalamureke

Tänään synty kalamureketta ja vähän muutakin. Pakastimeen oli taas kerääntynyt useamman kalan ruodot, joten oli hyvä aika ryhtyä niitä käyttämään.

Ja tämähän on helppoa kuin heinän teko, jos ei lasketa sitä tiskipuolta sitten kun homma on tehty 😀

Kalat kattilaan ja vettä perään.

Kattila jossa sisällä kalanruotoja, kalan pää näkyy ylä oikealla

Ruodot saivat hetken kiehua kattilassa. Sitten riipimispuuhiin eli kalan lihan irrottamiseen ruodoista. Iso kasa niitä taas tulikin. Huomasin heti että riittää muuhunkin kuin murekkeeseen, mutta se on jo taas toinen juttu.

Kuvassa ainekset, suolaa perunajauhoja mustapippuria, sipuli, paprika ja kaksi kananmunaa

Aineksia esiin. Tänään käytettiin:

  • Sipuli
  • Paprika, suippomalli oli
  • Kaksi kananmunaa
  • Kermapurkin loppu
  • Suolaa
  • Perunajauhoja ruokalusikallinen
  • Mustapippuria
  • Kuivattua tilliä
  • Voita
  • Korppujauhoja

Tehosekoittajassa kalamurenia, sipulia ja pala paprikaa

Sipuli, paprika ja kalapalat tehosekoittajaan ja surrur.

Seokseen lisätään kermaa

Sekaan vielä kermaa. Makua kannattaa tunnustella tässä kohtaa ja lisätä tarvittaessa mausteita.

Seokseen on lisättu kaksi kananmunaa, keltuaiset näkyvät kalamassan päällä

Lisätään kananmunat ja koko komeus vielä surrur. Kalamassa laitetaan vuokaan. Ei kannata täyttää ihan täyteen, koska paistos kohoaa uunissa. Vuoka oli voideltu ja korppujauhotettu.

Kalamassaa täynnä oleva vuoka on asetettu isompaan uunivuokaan ja väliin kaadetaan vettä

Murekevuoka asetetaan isompaan uunivuokaan ja täytetään kuumalla vedellä. Paistetaan uunin alatasolla 200 asteessa n. 50 min.

Ole varovainen nostelussa, vesi on kuumaan uuniin mennessä ja myös pois otettaessa.

Valmis mureke vuokassa

Hieno ruskea pinta tuli. Vuoka saa hetken levähtää ja jäähtyä ennenkuin se kumotaan astiastaan pois. Jos olet hyvin voidellut vuokasi, niin se hoituu kätevästi.

Valmis mureke kahtia leikattuna leikkuulaudalla

Hyvä ja maukas tuli. Murekkeen voi koristella ja päällystää jos haluaa.. Tai sen voi tarjoilla lämpimänä tai kylmänä aterian osana. Sopii hyvin myös leivän päälle 🙂

 

Hotwings

Pitkään on tehnyt mieli laittaa kanansiipiä. Hyvä paketti tarttui kaupasta mukaan ja tuumasta toimeen.

Tein alkuun mausteseoksen. Valmista Poppamiehen Rub-sekoitusta, paprikarouhetta ja leivinjauhetta.

RUB maustepussi, rouhittua paprikaa ja leivinjauhetta

Paprikarouheella vähän jatkoin valmista RUBia ja lisäksi meni pari ruokalusikallista leivinjauhetta. Jos kaikki syöjät ovat chilin ystäviä, niin RUBia ei tarvitse jatkaa paprikarouheella. Meillä on monenlaista syöjää, joten varmuuden vuoksi jatkan vähän.

Kanan siipeä pyöritetään mausteseoksessa
Siipipalat pyöräytetään mausteseoksessa.
siipipaloja lautasella maustumassa

Siipipalat saavat maustua puolisen tuntia. Uuni lämmitetään 200 asteeseen ja siipipalat ritilän päälle paistumaan. Ritilän alle kannattaa laittaa pelti ja leivinpaperi, niin mahdolliset ylimääräiset rasvat tippuvat pellille eivätkä uunin pohjalle.

siipipalat uunissa ritilän päällä
Paistoaika n. 40 min. Puolessa välissä voi kanapalat kääntää niin tulee tasaisempi paisto.
Valmiit hotwingsit uunivuokassa
Valmiit siipipalat asetetaan vuokaan ja tarjoillaan kuumana, sellaisenaan tai vihanneksilla höystettynä.
Kanasiipi joka on kasteltu BBQ-kastikkeessa
Kastikkeena aikaisemmin valmistamaani BBQ-kastiketta. Kerrassaan taivaallinen yhdistelmä.
Bon Appetit

Hernekeitto

On ollut pitkään suunnitteilla hernekeiton valmistaminen kotikeittiössä. Varmaan joku muisto varhaisemmasta lapsuudesta pukkasi pintaan. Meni monta kauppareissua ennen kuin sain tuotua mukanani kuivattuja herneitä. Sen jälkeen ne viihtyivat kaapissakin hyvän tovin 😀

Vaan tuumasta toimeen.

Näitä tarvitsin:

  • Kuivattuja herneitä pussillinen
  • Kolme porkkanaa
  • Kaksi sipulia
  • Yrttimaustetta
  • Kuivattua nokkosta
  • Kuivattua salviaa
  • Savupaprikaa
  • Mustapippuria
  • Rosepippuria
  • Paprikarouhetta
  • Savusuolaa
  • Sinappia
  • Itsetehtyä luulientä
  • Kermaa
  • Konjakkia
  • Pekonisilppua
  • Vettä

Valmistus aloitetaan viimeistään edellisenä päivänä.

Kuivat herneet huuhdotaan ja laitetaan veteen likoamaan. Hyvin voivat liota vuorokaudenkin.

Kaadoin herneitten likoveden pois. Tutkiessani eri ohjeita rokan laatimisesta, sille toimenpiteelle oli kahden laista käytäntöä. Joko keitetään likovedessään ja lisätään tarpeen mukaan vettä – tai se kaadetaan pois ja herneet huuhdellaan ja keitetään uudessä vedessä. En löytänyt oikein kunnon selitystä sille miksi kulloisellakin tavalla on tehty. Päädyin keittämään rokkaa uudessa raikkaassa vedessä.

Herneet likoamassa astiassa

Vettä alkuun hieman päälle herneiden pinnan. Lisäilin vettä useampaan kertaan hautumisen aikana. Kannattaa hämmentää keittoa aika-ajoin jotta se ei ota kiinni kattilan pohjaan. Alkuun herneet ovat painavia ja pysyttelevät tiiviisti alhaalla.

Jos keitokseen syntyy vaahtoa, se voidaan poistaa kauhalla.

Herneet kattilassa ja vettä päällä

Herneet poreilivat liedellä pari tuntia ja sen jälkeen lisäilin aineksia. Tavoitteena oli saada kasvishernekeitto, joten lisukkeet sen mukaan.

Hernekeittoon on lisätty porkkanakuutioita

Kuorin ja pilkoin pieniksi kuutioiksi kolme porkkanaa.

Sipulisilppu lisättynä kattilaan

Kaksi sipulia päätyi myös mukaan keittymään. Porkkanoiden ja sipulin lisäämisen jälkeen rokka poreili edelleen reilun tunnin. Jos rokka käy liian sakeaksi, niin lisätään vähän vettä.

Sauvasekoittimella sattumat pienemmiksi

Koska rakentelin omaa versiotani, niin pyöräytin isommat sattumat pieniksi sauvasekoittimella.

Lopulta oli maustamisen aika. Kaapista löytyvät yrtit pääsivät maustamaan keittoa. Joulusinappi sai arvoisensa lopun päätyessään keittoon mausteeksi. Kermapurkin puolikas ja pieni tujaus konjakkia mukaan lisäämään aromeja.

Rokka sai muhia vielä tunnin verran. Lopuksi on aika suolata keitos. Tänään käytin savusuolaa.

Koska keitto on pääosin kasviskeitto eikä perinteinen lihasattumilla valmistettu, niin lihansyöjille paistoin pannulla pekonisilppua, jota voi lisätä omaan annokseensa.

Pekonisilppua paistinpannulla

Viiden tunnin hauduttelun jälkeen oli aika maistaa ensimmäinen annos. Ja hyvältä se maistui 🙂

Valmis annos keittoa ja päällä pekonia

Kyllä rokasta on moneksi. Jos haluaa oikein hienon keiton niin sauvasekoittimella voi pyöritellä niin kauan että tuotos on samettista. Ja päälle ehkä lisäksi vielä lusikallinen smetanaa tai kermavaahtoa.

 

Kanaa itämaisittain

Pitkään on ollut suunnitteilla rakastamistani aineksista valmistettua kanaa. Joku vaan niin kiehtoo, kun ruuassa maistuu kirpeys, happamuus, makeus, suolaisuus ja tulisuus yhtenä tasapainoisena kokonaisuutena. Itämaisen keittiön perusmausteita löytyykin aina kotoa.

Näitä tarvittiin tänään:

  • Kanaa
  • Tuoretta inkivääriä
  • Sipulia
  • Valkosipulia
  • Kesäkurpitsaa
  • Kurkumaa, jauheena
  • Paprikaa, jauheena
  • Paprikaa, tuoreena
  • Tomaattia
  • Chiliä
  • Öljyä
  • Tuoretta korianteria
  • Kookosmaitoa
  • Sitruunaruohoa
  • Limetin lehtiä
  • Suolaa
  • Hitunen ruokosokeria
  • Limen mehua
  • Kalakastiketta
Pilkottuja aineksia lautasella
Ainekset pilkotaanpieneksi, inkiväärin raastetaan karkealla terällä. Chiliksi valikoitui tällä kertaa Habanero Orange ja Hungarian Hot Wax.
Kanat pieneksi ja öljyyn paistumaan. Kun ne ovat kullanruskeita lisätään mukaan sipulit.
Kanapalat ja sipulit wokkipannussa paistumassa

Loput pilkotut ainekset pannulle ja hetken aikaa saavat paistua. Kalakastike, sitruunamehu ja kuivat mausteet lisätään. Lopuksi sekaan kookosmaito tai -kerma. Suola tarkistetaan ja lisätään tarvittaessa.

Wokissa kaikki ainekset ja kookosmaito
Vähän ennen tarjoilua lisätään mukaan tomaatit ja pilkottu korianteri.
Ja hyvää tuli 😋 Kanan kaveriksi sopi riisi-ohra-lisuke.
Annos jossa lisänä riisiä ja ohraa
Bon Appetit!

Siikarullat sienimuhennoksella

Tänään käsittelyyn pääsi siika.

Tarvittiin:

  • Kaksi siikafilettä
  • Sipulia
  • Sieniä (tänään pakaste ja kuivattu yhdessä)
  • Koskenlaskija juustoa
  • Parmesanjuustoa
  • Voita paistamiseen
  • Palsternakkaa
  • Porkkanaa
  • Kesäkurpitsaa
  • Kalalientä
  • Suolaa
  • Valkopippuria
Siikafileet leikkuulaudalla

Fileet valmiina

Aluksi poistin nahat fileistä. Ne lähtee siiasta hyvin vetämällä. Fileisiin ripottelin molemmille puolille suolaa ja valkopippuria ja jätin maustumaan muun valmistelun ajaksi.

Sipuli ja sienisilppua leikkuulaudalla

Silpuksi menee

Sipulin ja sienet (pakastimesta ja ihan itse keräämiä) pilkoin pieneksi. Lisäsin mukaan alppiauringossa kuivatettuja kanttarelleja, joita on vielä muutama ruokalusikallinen olemassa.

Sienet ja sipulit kuullottuvat paistinpannulla

Pannulle kypsymään

Sipulit ja sienet pääsivät pannulle kuullottumaan. Samalla haihtuu ylimääräinen neste sienistä. Kuullottumisen jälkeen lisäsin sekaan Koskenlaskijakuustoa ja raastettua parmesania. Jos lopputulos jää löysäksi niin voi lisätä hitusen vehnäjauhoja. Tavoitteena kiinteähkö muhennos. Jätin seoksen kuumalle pannulle odottamaan kokoamista.

Lisukkeet pilkottuina leikkuulaudalla

Lisukkeet pieniksi

Lisukkeiksi tuli tänään porkkanaa, palsternakkaa ja kesäkurpitsaa pienikiksi kuutioiksi pilkottuna.

Ja sitten kokoamaan.

Siikafileet sidottuna ympyräksi ja sienimuhennosta sisällä

Kootaan yhteen

Siikafileiden selkäpuolelle asetin ison lusikallisen muhennosta ja kiepautin fileen sen ympärille. Kiinnitin fileen tikulla kiinni. Nostin varovasti kalat uunivuokaan ja lisäsin loput muhennokset päälle.

Uunivuoka täydennetty lisukkeilla

Kaikki vuokaan

Pieneksi pilkotut vihannekset vuokaan ja sekaan vielä kalalientä noin puoleen väliin vuokaa. Päälle voi laittaa folion, niin vihannekset höyrystyvät samalla.

Vuoka oli uunissa n. 25 min ja asteita vajaa 200.

Annos, jossa pääosassa siikarulla, vihanneksia ja salaattia lisän lautasella

Annos

Ja valmista tuli. Muista poistaa tikku kalasta ennen ruokailua.

Possupata sian luista

Kaupasta tarttui käteen pari pakettia sian luita. Toinen niistä pääsi heti käyttöön. Luut näyttivät mukavan lihaisilta 🙂

Sian luita leikkuulaudan päällä, taustalla RUB maustepussi

Srirachaa pintaan

Possun luut saivat pintaansa valmista RUB-maustetta. Laitoin varovasti, koska vahvuus saattaa välillä yllättää tottumattoman. Näin jälkikäteen voisin sanoa että olisi voinut olla enemmänkin. Kevyt hieronta kuitenkin palasille niin maku tarttuu pintaan.

Valurautapata jonka pohjalla juureksia, sian luita reunalla

Mausteita matkaan

Lähdin valmistukseen rautapadan kanssa. Padan voitelin Muurikka-silavalla sisäpinnoiltaan. Pohjalle sipulia, porkkanaa ja varsiselleriä.

Rautapata, jossa kaikki lihapalat ladottuna päällekkäin

Kaikki pataan

Luut ladoin pataan ja lisäsin vettä niin että juuri ja juuri peittyivät. Koko komeus uuniin, alkuun lämpöä oli 200 astetta, mutta laskin sen 150 asteeseen kun padan nesteet alkoivat poreilla. Pata sai olla uunissa reilun pari tuntia.

Juurekset leikkuulaudalla

Mitähän lisukkeita laittaisi

Valmistelin muut juurekset ja lisukkeet. Kuorin ja pilkoin. Tänään pataan pääsi pari perunaa, paprikaa, kesäkurpitsaa, varsiselleriä, sipulia ja palsternakkaa sekä yksi chili. Olisi voinut olla toinenkin, koska käyttämäni oli melko mieto. Talvisissa padoissa saa olla vähän potkua 🙂

Rautapadassa muhineet lihat pääsivät käsittelyyn, kun luut irtosivat kunnolla lihasta. Riivin ja pilkoin lihat suupaloiksi ja asetin keraamiseen pataan yhdessä pilkottujen vihannesten kanssa.

Juurekset ja riivityt lihat padassa

Puolivalmista jo

Liemeksi tuli sama jo aromatisoitunut liemi, kuin missä luut olivat hautuneet. Lisäsin vain suolaa ja hieman tomaattipyrettä.

Ja taas mennään uuniin jatkamaan hautumista niin kauan, että juurekset ovat syöntikelpoisia.

Valmis ruoka uunista tulleena

Valmista tuli

Hyvää tuli ja myös riittävästi. Kahden hengen talous syö tästä itsensä kylläiseksi parikin kertaa.

 

Chilivuosi 2022 alkuun

Vuoden 2022 aluksi siemenet pääsivät idätyslaitalle. Systeemini on palvellut jo pitkään. Käytän Oasis sientä hyvänä ja kosteutta pitävänä alustana pienoiskasvihuoneessa. Keitettyä ja jäähdytettyä vettä astiaan ja turvonneet siemenet sienen päälle. Koko systeemi vielä lämpömatolle. Siellä on hyvä olla. Ja nyt vaan odotellaan tapahtuuko keväinen ihme ja uusi kasvu alkaa.

Pöydällä muovinen laatikko jonne asetettu oasis-sientä. Sienen päällä siemeniä ja muovinen nimitikku

Alusta on valmis

Edellinen muovilaatikko ja sen päällä on muovinen kupu

Kupu päälle, ilmaraot avoinna

Vanha vuosi ei ole vielä loppunut, mutta chilikuume on noussut jo kovasti. Tänään uuden vuoden aaton aattona oli jo kaivettava muutama siemen esiin ja laitettava varttumaan veteen. En tiedä onko oikea kohta niille, mutta kokeiltavahan on. Aikaa on uusille idättämisille kyllä vielä riittävästi.

Snapsilaseja, joissa chilin siemeniä pohjalla

Chilin siemenet lajiteltu laseihin

Maa-artisokka muusi

Tänään syntyi palapaistin lisukkeeksi perunasta ja maa-artisokasta muusi tai pyree, miten nyt vaan haluaa sen loppuvalmistella 😀

Tänään tarvitsin:

  • Maa-artisokkaa
  • Perunoita
  • vettä
  • suolaa
  • kermaa
  • voita

Perunoita ja maa-artisokkaa oli suurin piirtein saman verran. Kuorin mukulat ja laitoin samaan kattilaan kiehumaan. Keitinveteen meni hieman suolaa.

Lautasella kolme raakaa perunaa ja kolme raakaa maa-artisokkaa

Keitin kypsäksi ja kaadoin hyvän keitinliemen viemäriin.

Muusasin mukulat sauvasekoittimella. Lisäsin kermaa ja voita. Kermaa sen verran, että tuotos notkistuu sopivaksi. Vajaa desi taisi mennä. Voita ihan reipas siivu. Maun tarkistus ja valmista tuli.

Lautasella annos maa-artisokka muusia ja palapaistia sekä salaattia

Muusi sopi oikein hyvin palapaistin makumaailmaan. Ehdottomasti jatkoon tämä kokeilu 🙂

Sain vinkattuna kivan ohjeen ja lähdin sitä työstämään. Alkuinnoitus täällä: https://www.soppa365.fi/reseptit/kasvis-arjen-nopeat/chili-con-sieni

Ainekset pöydällä

Käytössä tänään

  • Kanttarelleja 200g
  • Ruusukaalia 10 kpl
  • 3 valkosipulin kynttä
  • Pari chiliä (habanero ja hungarian hotwax)
  • Oliiviöljyä
  • Juustokuminaa 1tl
  • Paprikarouhetta
  • 2-3 rlk tomaattipuretta
  • 5dl kasvislientä
  • Purkki kidneypapuja
  • Purkki mustapapuja
  • 1/2 limen mehua
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Korianteria

 

  1. Sienet pieniksi siivuiksi, jätin pienemmät kokonaisksi
  2. Valkosipulit, sipuli ja chili pieneksi silppurilla.
  3. Kuullotin sipulin, chilin ja valkosipulin öljyssä. Sipulien kuullotusta wokkipannulla
  4. Sekaan  sienet, paprikarouhe ja juustokumina.
  5. Seuraavaksi sekaan tomaattipyree ja kasvisliemi
  6. Annetaan muhia noin 20 minuuttia.
  7. Valutetut pavut sekä ruusukaalit mukaan kastikkeeseen, kypsennä vielä n. 5 minuuttia.

Pavut siivilässä valumassa

  1. Mausta chili suolalla ja limen mehulla.
  2. Hienonna joukkoon lopuksi korianteria ennen tarjoilua.
Ruoka wokkipannulla

Ruoka wokkipannulla

Munakas Naga Morich chilillä maustettuna

Sain yllätyksenä itselleni tuntemattomalta lahjoittajalta muutamia chilin siemeniä. Kaikki olivat minulle uusia lajikkeita.

Kahvinsudatin pusseissa chilin siemeniä

 

Mukana oli myös kehoitus tehdä munakas, johon lisää mukaan Naga Morich chiliä rohkeuden mukaan. Naga oli pussissa pakoina. Siipustin siitä puolet ihan tavalliseen mukankastaikinaan.

  • Kaksi munaa
  • Kermaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • puolikas Naga
  • Paistamiseen voita

Tuli oikein maikas munakas. Ei päällekäyvä, vaan minulle suun mukainen kokemus. Ohjeessa oli lisäksi maininta, että annos kannattaa syödä omenamehun kanssa. Erinomainen ohjeistus! Makukokemus täydentyi kummasti. Omenamehua sattuiolemaan myös kotona. Yleensä mehuja ei juuri ole, kun niitä ei normiruokavalioon kuulu. Hyvä sattuma siis 🙂

Lautasella paistettu munakas

 

 

 

Harri Syrjäsen opissa

Sattui mainio tilaisuus päästä Harri Syrjäsen verkkokokkikouluun. Sellainen tilaisuus on ehdottomasti käytettävä hyväksi.

Valmistautuminen alkoi jo viikolla kun sai tarvikelistan:

Paistettua broilerin rintaa (kasvisvaihtoehto on halloumi), puikula muusia ja paahdettua kauden juureksia.
2 hlö

2 kpl broilerin rintafilettä mielellään nahallista
300 g puikula perunoita
1 kpl porkkana
1 kpl pieni palsternakka
1/2 kpl fenkoli
100 g voita
0,5-1 dl kermaa tai maitoa
1 rkl oliiviöljyä
3 oksaa tuoretta rosmariiniä
1 rkl hunajaa
Suolaa
Valkopippuria myllystä

Mustikka-clafoutis ja jäätelöä
riittää 4-6 hlö

200g voita
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
0,6 l mustikoita pakaste
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
0,5 l laadukasta vanilja jäätelöä

Vaihekuvia tuli vähän vaiheittain, sillä kokkaus tapahtui yhtä aikaa Harrin kanssa.

KungfiGirl viiniä pullossa sekä vastaava alkoholitin merkki eli Zera

Viinisuositus oli myös mukana ja sitähän piti seurata. Kungfu Girl tuli ehdotuksena, lisäksi pyysin Alkon asiantuntijalta vaihtoehtoa vastaavaan alkoholittomaan versioon. Maisteluun tuli tälle aterialle ranskalainen Zera.

Harri Syrjänen opettaa tietokoneen ruudun kautta

Ensiksi käsittelyyn pääsi jälkiruoka eli Mustikka-clafoutis. Perineteinen ohje eli voi ja sokeri vaahdoksi. Seuraavaksi kananmunat vatkataan sekaan. Kuivat aineet sekoitetaan ensin keskenään ja sitten kahdessa osassa seokseen.

Mustikka-clafoutis taikina uunivuokassa leivinpaperin päällä

Seos laitetaan uunivuokaan leivinpaperin päälle. Otetaan mustikat ja sekoitetaan niihin perunajauhot. Ohjeessa kai oli myös sokeria, mutta jätin sen pois. Mustikat lisätään taikinan päälle.

Mustikat taikinan päällä

Koko komeus uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Minulla oli n. 40 min, jonka jälkeen siirsin paistoksen parvekkeelle jäähtymään.

Juureksia uunivuokassa

Seuraavaksi oli vuorossa pääruuan juuresten käsittely. Pilkkominen tikuiksi ja asettaminen vuokaan. Päälle öljyä, hunajaa ja voinokareita sekä suolaa ja pippuria. Ja uuniin edellisen kanssa.

Ruskistettua voita kattilassa

Ruskistettua voita olen vaihtelevalla menestyksellä tehnyt aikaisemminkin, mutta nyt se onnistui ehkä paremmin kun teki samaa tahtia kokin kanssa. Voita kattilaan, annetaan sulaa ja poreilla, kuohua, heilutellaan kunnes kuohunta tasaantuu ja ruskea sakka päätyy pohjalle. Sitten kattila kylmään veteen. Keitos asettui hienosti 🙂Broilerin rintafileet pannulla

Viimein käsittelyyn pääsivät broilerin rintafileet. Omani olivat isot ja luulliset, joten niiden valmistumiseen meni kauemmin kuin mallina olleet fileet. Mausteeksi reilusti suolaa ja valkopippuria. Paistoin pinnat pannulla ja siirsin uunivuokaan jatkamaan kypsymistä vihannesten kanssa.

Annos lautasella

Lihan ja kasvisten lisäksi valmistuksessa oli muusi puikulaperunoista. Perunat kypsiksi ja vatkaimella sekaisin. Lisäksi reilusti voita ja kermaa. Jatketaan vatkaamista kunnes muusi on kuohkeaa. Lautaselle muusin keskelle kuoppa jonne lisätään ruskistettua voita. Samaa kastiketta lirutellaan vielä lihojen päälle.

Jälkiruoka mustikkapiiras jäätelöllä

Jäkiruuan aikaan Mustikka-clafoutis oli jjäähtynyt ja siitä sai leikattua mukavasti paloja. Kylkeen hyvää vaniljajäätelöä ja valmista.

Erinomaisia makuja tuli koettua tällä aterialla. Kiitos Harri Syrjänen 🙂 ja KNT, joka tämän kokkikoulun tarjosi.

Hyvää nuorisotyönpäivää kaikille.

 

Täytetyt chilit

Tänään oli sadonkorjuupäivä.
Parvekepuutarhassa on kasvanut kesän Jamaican Bell sekä Cream Fantacy chilejä. Melko paprikoita ne ovat, vaikka chilinä myydään. Poimin valmistuneet talteen ja päätin tehdä niistä ruokaa täytettyjen paprikoiden tapaan. Jauhelihaa ja juustoa sisään ja uuniin.

Siemenistä puhdistettuja chilin kuoria

Puhdistin podit ja poistin siemenet ja kannat.

Tyhjät kuoret kattilassa kuumassa vedessä

Kiehautin koko satsin kattilassa. Olivat ohutkuorisia verrattuna paprikoihin niin olivat vain hetken poreilemassa.

Jauhelihataikina kulhossa

Tein jauhelihan taikinaksi. Eli sika-nautaa, kuivasipulia, rouhittua paprikaa, mustapippuria ja suolaa sekä vajaa purkillinen kermaa. Tein taikinasta myös toiseen ruokaan kaksi pihviä. Loput paistoin murusiksi täytettyjä chilejä varten.

Jauhelihalla täytetyt kuoret

Täytin hieman pehmenneet kuoret paistetulla jauhelihalla. Yllättävän paljon niihin sai uppoamaan, vaikka eivät olleet juuri suupalaa isompia.

Juustoraasteella peitetyt kuoret

Juustoraastetta reilusti päälle ja lopuksi vielä hatut kaikille chileille. Koko komeus uuniin n. 170 asteeseen puoleksi tunniksi.

Uunista tullut valmis ruoka vuokassa

Muutama kirsikkatomaatti pääsi mukaan. Chilien hatut ovat osuneet melkein kohdilleen 😀

Valmis annos lautasella. Täytettyjä chilejä ja uunipaahdettua tomaattia

Hyvää tuli ja oli varmasti riittävästi.

Tulinen lisuke

Olen kaivannut hyvää ohjetta pienelle lisukkeelle, joka antaisi pikanttia lisää ruokaan kuin ruokaan. Chiliä syövät toki muutkin, mutta taidan olla kuitenkin eri levelillä muiden kanssa ja toleranssi noussut korkeammalle.

Tämä ohje ihan sellaisenaan ei sovi herkille. Chilin voi muuttaa miedompaan, jolloin varmasti käy kaikkien makuun.

Käytössä oli

  • Puolikas kaali
  • Kolme varsisellerin oksaa
  • Kaksi sipulia
  • Inkivääriä
  • Kaksi porkkanaa
  • Muutama oksa sitruunatimjamia
  • Kaksi Moruga Chocolate chiliä
  • Pari desilitraa vettä
  • Vajaa purkki kermaa tai kookoskermaa
  • Oliiviöljyä
  • Limen mehua
  • Tuoretta korianteria
  • Hunajaa kukkurallinen ruokalusikallinen
  • Suolaa

 

Moruga Chocolate chili leikkuulaudalla, osa jo pilkottu

Käsin ei kannata koskea

Osasin varoa kyseistä chiliä, mutta en tarpeeksi. En koskenut käsin niihin ollenkaan, mutta kädet kihelmöivät silti. Eli ne hanskat vielä mukaan, vaikka pysyisikin etäämmällä.

Ainekset pilkottuna kulhossa. Chili päällimmäisenä

Ainekset valmiina

Wokkipannu tulille ja sinne reilusti oliiviöljyä. Kuullotusta pienissä erissä muutaman minuutin. Höyryjä ei kannata haistella ja muutenkin voi olla hyvä että keittiö on hyvin tuuletettu 😀

Kaalit laskevat nopeasti ja ja voi lisätä vähän vettä. Annetaan hautua, välillä käännellen. Lisätään kerma, lime, hunaja ja suola. Nyt voi jo vähän maistella ja säätää maustamista itselle sopivaan suuntaan.

Wokkipannussa hautuvat kaikki ainekset, korianteria päällä

Wokkipannu sopii tähän hyvin

Mukaan vielä tuoretta korianteria. Annetaan hautua tunnin tai kaksi. Tuli oikein passeli lisuke. Laitan sitä pienempiin annosrasioihin ja pakastimeen. On sitten hyvä ottaa omaan tarpeeseen valmiiksi tehtyä kaalilisuketta.

Page 3 of 13

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi