Uudenvuoden päivän ruokana oli hirvipaisti.

Innoittaja löytyi täältä KLIK

Ohje oli sen verran mahtava ja tuotos hyvä, että onhan se talteen laitettava 🙂

Tarvittiin:

  • hirveä
  • viispippurimaustetta (löytyi mökin kaapista)
  • suolaa
  • voita paistamiseen
  • kasvisliemikuutio
  • iso porkkana
  • punasipulia (muukin käy, mutta sitä oli joulumökillä mukana)
  • vettä
  • kermaa
  • vehnäjauhoja

Hirvi lähti mökille matkaan jo kotoa pakastimesta. Vajaa kilonen pala. Otin lihakimpaleen sulamaan neljä päivää ennen käyttöä jääkaappiin. Sulaminen tapahtui hyvin hitaasti. Kun se oli enimmäkseen sulanut hieroin pintaan viispippurimaustetta ja suolaa. Käärin paistin tuorekelmuun ja palautin jääkaappiin.

Käyttöaamuna paisti tuli jääkaapista paria tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön.

Paistinpannulla paistoin paistin kauttaaltaan pinnat kiinni voissa. Liha saa vähän ruskistua.

Pilkoin pataan porkkanaa ja sipulia.

Pintapaistettu paisti uunipataan juuresten päälle.  Lisäsin paistinpannuun vettä sekä kasvisliemikuution ja kaadoin pannunpesuvettä pataan sen verran, että paisti oli puoliksi vedenpinnan päällä.

Ripottelin vielä suolaa vähän paistin päälle.

Pata uuniin, ilman kantta ja lämpötila 150 astetta. Sai olla puolisen tuntia ja sen jälkeen laskin lämpötilan 120 asteeseen. Paisti sai kölliä rauhassa uunissa. Välillä kääntelin toisinpäin. Kääntelyä tuli paistamisen aikana puolen tunnin välein.

Paisti viihtyi uunissa 3,5 tuntia. Sen jälkeen käärin sen vielä folioon hetkeksi. Tasaantumisen jälkeen siivutin fileerausveitsellä ohuiksi siivuiksi.

Paisti vetäytyi kasaan jonkin verran ja kaadoin kasariin osan liemestä. Siitä tein kerman kanssa kastikkeen lihalle. Pari ruokalusikallista vehnäjäuhoja oli riittävä suurus kastikkeelle. Hieman viispippurimaustetta lisäksi.

Lisänä oli keitettyjä perunoita.

Vaihekuvia ei tullut otetuksi, mutta hyvä ohje talteen siitä huolimatta.

Tällä oli hyvä aloittaa vuosi 2023!

Kuvan hirvi ei liity tapaukseen.

Hirvi