Chilivuosi 2021 

Neljä kuva chilin podeista

Podit kasvavat kovaa kyytiä

Varhain aloitettu hedelmän tuottaminen hidastaa yleensä kasvua. En ole raaskinut näitä nyppiä pois, vaan antanut kasvaa jos haluavat tuottaa jo jotakin. Kerkeevät kesemmällä sitten ottaa kasvussa kiinni toisia.

 

Ensimmäinen ulkoilu

 

Chilejä purkeissa ulkona parvekkeella

Chilit ulkoilevat

 

Chilit isossa ruukussa sisällä

Kaikki eivät päässeet ulos, mutta sain käännettyä

Ensimmäiset ovat päässeet loppusijoituspaikkaansa.

Kolme chiliä jotka ovat valkoisissa altakasteluruukuissaan

Kavereiden kanssa

Ja siellä se kasvaa ja varttuu. Varmasti pian puhkeaa kukkaan.

Chilin varsi jossa kukan nuppu

Nupussa vasta

Ensimmäinen kukan alku innostaa joka kevät uudelleen

Chilikasvin yläosa, jossa nupun alku

Kukkaa pukkaa jo

Hurja kasvuvauhti menossa. Joitakin siemeniä jotka aikaisemmin eivät ole itäneet ovat nyt innostuneet. Yksi näistä on Dalle Khursani. Nyt on hyvässä alussa ja samalla mietin miksi yksi lehti jo näyttää tuolta 😀

 

Chilin taimi

Dalle Khursani

Tunnistamattoman tuliaischilin siemenestä kasvatettu rehottaa toistaiseksi komeimpana 🙂

Chilin taimi kukkapurkissa

Chili kasvaa

Kevät syyhyttää aina sormia ja sitä kaipaa multaa, jonne tunkea ne. Ensi kesä on haasteellinen kasvatuksen osalta. Taloon on tulossa koko kesäksi (jälleen) parvekeremontti. Ainoa paikka missä kasvatella on oma hommahuone. Ja tietenkin lapsen ja kavereiden paikat 😀 Taitaa suurin osa päätyä oikeasti lahjoituksiin.

Chilin taimia kasvilampun alla

Chilit lämmittelee

Savirouhetta chiliruukun päällä

Savirouheessa

 

Chilivuosi 2020 on alkanut.

Chilivuosi näyttää hyvältä. Moni minulle uusi lajike tuottaa kiitettävästi satoa. Vielä ei ole päässyt maistelemaan.

Jalapeno

Lemon Drop

Aji Cristal

Hungarian Hot Wax

🙂

 

Lähes kaikki itämään laitetut siemenet ovat päässeet kasvun alkuun. Kahta vielä odotellaan, ennen kuin luovutetaan.

Taimet

Peterpepper tai hauskemmin Penischili antoi odottaa itämisen kanssa oikein kunnolla. Lopulta siirsin sen lämpöalustalle. Taisi olla siemenellä vaan kylmä, kun viikon päästä jo pukkasi sirkkalehtiä esiin. Dalle Khursanin siemen on toinen joka ei tunnu itävän. Siirsin senkin lämpimälle alustalle. Toiveikkaana odotellaan myös sitä.

Taimia

Tilasin hieman uusia siemeniä https://www.fataliiseeds.net/

Lajittelin vanhat ja laitoin hienosti kaikki kuosiin. Monet siemenet elivät satunnaisissa kirjekuorissa ja lopulta osa jo ihan sekaisin. Nyt laitoin ne järjestykseen kuin kunnon harrastaja 😀

Siemenpussit

Kaikkien talletettjuen kohdalla itävyys ei ole ollenkaan varma. Osa aikaisemmsita kasveistani ovat olleet niin jalostettuja että niiden siemenistä ei ole tarkoituskaan elämän jatkua uutena kasvina.

Laitoin nyt liotukseen ja valmistumaan kaikkia varmoja siemeniäni. Näin saan hävitettyä ne itämättömät kokonaan pois varastoista. kevätsiivous menossa.

Idätyslautta

Liotuksen jälkeen laitoin tuttuun tapaan siemenet oasisienen päälle varttumaan. Oasis on siitä hyvää että se kerää itseensä paljon vettä ja siementen kosteus pysyy sopivana. Oasikseen syntyy harvoin mitään ylimääräistä pöpöäkään. Kastelin alkuun sienet kiehuvalla vedellä ja annoin rauhassa jäähtyä noin kädenlämpöiseksi.

Asettelin siemenet paikoilleen omille plantaaseilleen.

Kollaasi 2020

Parvekepuutarhaan tulee tänä vuonna kurkkua, tomaattia, salaattia ja chilejä. Muut yrtit sitten jos tuntuu mahtuvan. Jos noista chileistä puoletkin itää niin ihan hyvin täyttävät parvekkeen jo itsekseen.

 

Eletään vuotta 2019

Sain tyttäreltä vuosi sitten kesällä tuliaisina ns. matkamuistosiemeniä. Paketin päällä oli hurja kuva ja siellä luvattiin olevan Ghost Chilin siemeniä. Mainittiin myös Bhut Jolokia synonyyminä. Niinkuin onkin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Koska kasvin kerrottiin olevan hitaasti alkuun lähtevä niin istutin syksyllä siemenet. Yksi niistä iti. Kasvi kasvoi sisällä ja oli alkuun oikein hyväkuntoinen. Keväällä siihen isku jokin kasvitauti, mutta sain sen selätettyä. Parvekekauden alkaessa se oli jo tosi hyväkuntoinen ja aloitti pian kukinnankin.

Vaan mikä ihmeen chili on kyseessä?

Chili

Se ei vastaa mielestän Bhut Jolokian näköä.

Chili toisesta suunnasta

Se kukkii edelleen kovasti ja tuottaa myös satoa.

Bodeja

Hoidin sitä paljain käsin ja nyt on jo toista päivää hienoinen polte kämmenselissä. Bhut Jolokiasta sanotaankin että sen hoitamisessa kannattaa suojata kädet. Kapasiinia tässä taitaa olla yllinkyllin. Maistamisiin en ole vielä ryhtynyt.

Kypsyy jo

Hiljalleen ovat kysymässä.

Jos joku tunnistaa mikä lajike on kyseessä niin saa mieluusti vinkata. Googlen hauilla ja chili-harrastajien sivujen kautta en ole vielä onnistunut vakuuttumaan lajista lainkaan.

Hedelmät kasvavat oksien alla piilossa, ovat ohuita ja kohtalaisen pitkiä kasvin kokoon nähden. Ja tosiaan jo kasvin hoitaminen saa kädet kirvelemään.

J.K.

Tutkimusten jälkeen on toistaiseksi päädytty siihen että chilini on Pusa Jawla.

Siemenistä ei juuri monikaan päätynyt kasvuun tänä vuonna. Harmi. Moni muukin iti huonosti, joten lienee kuun asennot olleet epäsuotuisassa asennossa.

Bhut Jolokia???

Yksi iloinen yllättäjä on Bhut Jolokia, joka sinnitteli läpi talven ja selviytyi kaikista siihen iskeneistä pahiksista. Se työntää nyt bodeja runsaasti. Päätyy varmaan talvehtimaan seuraavankin talvikauden työhuoneeseeni.

________________

Tammikuu on vasta aluillaan, mutta chilikärpänen ei jätä rauhaan.
Siispä oli laitettava siemenet kasvualustalle varttumaan. Kauniit rivit vielä tässä kohden. Yhdeksän lajiketta. Katsottavaksi jää moniko niistä päätyy aikanaan parvekepuutarhaan kypsymään.

Chilit rivissä

Esikasvatan siemenet Oasis-sienen päällä. Juuristo ei takerru ja alusta pysyy puhtaana.

Syyskuussa idätin Bhut Jolokian. Lahjaksi saadussa siemenpussissa luki, että tämä erittäin vahva lajike on hyvin hidas itämään. Niin olikin. Nyt kasvi on jo hyvin kasvanut. Kukkiakin pukkaa jatkuvasti, vaan eihän niistä tässä valossa vielä mitään tule.

Bhut Jolokia

Vaihdetaan vuodeksi 2018.

Early Jalapeno

Parvekepuutarhassa chilit ovat nauttineet melko optimaalisesta lämpötilasta. Osa kasveista on hyvinkin tuottoista lajia. Hyvä niin 🙂 Melko mietoja ne tuntuvat olevan. Täytyy sitten hieman tukevampaa lajia laittaa seuraavana vuonna.

Chilejä

Onneksi kaikki eivät kypsy yhtäaikaa, joten maistelemista riittää vielä koko syksyksi.

Kasvatuksessa on neljää eri merkkistä chiliä. Siemenet ostin Hyötykasviyhdistykseltä.

Chilit

Tammikuu on reilusti puolessa välissä ja yhtään pidemmälle ei pystynyt itseään pidättelemään. Puutarhalta tarttui mukaan pussillinen siemeniä.

Siemenet

Muut saavat olla vielä pusseissaan, mutta chili pääsi lautalle itämään.

Lautta

Kaksi lauttaa laitoin.
Toiseen meni tuntematonta lajiketta Unkarista. Tytär toi tuliaisina viime vuonna rimpsullisen tuoreita ja hyvän makuisia chilejä. Kuivatin ne ja nyt ajattelin kokeilla, lähtisivätkö niiden siemenet itämään.
Seurataan tilannetta 😆

Ja nyt on seurattu. Ihan muutamassa päivässä Unkarin-siemenet innostuivat villisti itämään. Melkoinen vauhti.

Hyvin itää

Chilipäivitys. Siemenet ovat olleet kasvatuslautalla viikon. Yhdistin lautat samalle vesilähteelle.

Kasvupäivitys

Tänään oli aika siirtää osa itäneistä siemenistä esikasvatuspurkkiin. Se on aina herkkä hetki kun saa saattaa vaivachilit uuteen kasvualustaan.

Chili

Molemmilta lautoilta siirsin siemeniä. Lauttoja en vielä hävittänyt, vaan otan uusia kasvuun jos nämä eivät lähde liikkeelle. Kukkalampun asennuksen jälkeen ne pääsivät suojaisaan kasvuastiaansa köllöttelemään.

Kasvatusta

Ostin Anttilan konkurssimyynnistä pari kasvivaloa. Nyt Chilit pääsevät nauttimaan kasvun ihmeestä paremmin kuin aikaisemmin.

Kasvuvalossa